- De loonkloof tusssen mannen en vrouwen in Nederland neemt af, maar er is nog veel winst te behalen.
- Bij een gelijkere verdeling van betaalde en onbetaalde arbeid wordt Nederland productiever en aan huishoudens er tot wel 1.000 euro per jaar op vooruit.
- Wanneer er kinderen komen, gaan vrouwen achter lopen op het gebied van werkervaring en doorgroeimogelijkheden.
- Lees ook: Er zijn 1 miljoen mensen die zouden kunnen werken, maar dat niet doen – onbenut arbeidspotentieel terug op niveau van 2019.
De loonkloof tussen mannen en vrouwen neemt steeds verder af, in het bedrijfsleven harder dan bij de overheid. Toch is er ook nog veel te verbeteren. Bij een eerlijker verdeling van betaald en onbetaald werk zouden huishoudens in Nederland er zo’n 1.000 euro op vooruit gaan.
Uit een economische simulatie in opdracht an ABN AMRO blijkt dat door een gelijke verdeling van arbeid tussen mannen en vrouwen vanaf 2010 het bruto binnenlands product met bijna 11 miljard euro per jaar zou zijn gestegen. Dat effect is zonder dat er in totaal meer uren gewerkt zouden worden.
Er is vooral nog veel winst te halen bij de verdeling van zorgtaken en huishoudelijke taken. Op dit moment verrichten vrouwen meer onbetaald werk dan mannen. In een gelijke situatie zouden vrouwen ruim een kwart meer betaalde arbeid verrichten.
In een gendergelijke situatie stijgt het inkomen per persoon met gemiddeld 881 euro per jaar, stelt ABN AMRO. Een huishouden zou er 1.000 euro per jaar op vooruit gaan. In zo’n situatie zouden mannen ruim 17 procent minder betaald werk doen.
Chantal Korteweg is directeur Inclusive Banking bij ABN AMRO en zegt hierover, "Deze vorm van ongelijkheid kost ons als maatschappij nu geld. Niemand hoeft meer uren te gaan werken, het werk wordt alleen anders verdeeld. Juist dat levert Nederland meer op."
Vanaf het moment dat stellen kinderen krijgen, schiet de scheefgroei door. Vrouwen hebben dan vaak een lager inkomen omdat ze minder uren werken, maar de neveneffecten beginnen dan ook op te lopen.
Er ontstaat door het lagere aantal gewerkte uren een scheefgroei in arbeidsverleden en doorgroeimogelijkheden.
[activecampaign form=20]
Meer over de arbeidsmarkt? Lees ook:
- Deze studies zijn het populairst bij werkgevers – ‘Strategic Management’ bij Erasmus Universiteit aan kop
- Krapte op arbeidsmarkt leidt ook tot extra vraag naar recruiters
- De nieuwe arbeidswet leidde niet tot meer vaste contracten – 77.000 arbeidsrelaties werden opgezegd, waarvan 80% vrouw
- Werkgevers: ‘Krapte op de arbeidsmarkt aanpakken door meer uren te werken’